Svettpärlor är ett projekt som vill undersöka frågan

Vad händer när ömma kläder används på oömma platser?

Det är en visuell forskningsresa som tar sin början i intresset för hur det använda plaggets historia kan framhävas. Hur smuts och håligheter kan ses som kartor; unika beskrivningar av miljön de vistats i och formats av sin bärare.
 
I ett första steg gavs textilkonstnären Anna Nordström fria händer att framhäva detta på tre växtfärgade sidenskjortor som alla var trasiga och bar märken av svett och smuts. 
Växtfärgningen förtydligade smutsen ytterligare och Anna valde sedan att applicera fiskedrag, snäckor, pärlor, fakeskinn, nylon mm. Efter det gick skjortorna inte längre att tvätta. 

Nästa steg blev att dokumentera skjortorna  i en miljö som annars är förbehållen material som anses oömma. Fotograf Maja Brand följde Kajsa, Emil, Eliina, Ilse, Majny och Ivar en dag på Kajsa och Emils gård ett par mil utanför Östersund. Skjortorna blev dagens arbetskläder ute hos fåren och inne vid matbordet. Fett, smuts och kladd adderades ytterligare på skjortorna. 

Det tredje och sista steget är en utställning. Ett antal foton med broderade och illustrerade motiv ovanpå. Kanske också några texter/tankar om hur projektet ansluter till den traditionsrika Boro-tekniken och det praktiska tillvarantagandet av textilier när bruksdräkter skapades förr i tiden.